Добавь "+1"

Виконавчий напис нотаріуса

Виконавчий напис нотаріуса

Виконавчий напис нотаріуса застосовується з метою витребування від боржника майна або стягнення з боржника грошових сум.

Виконавчий напис вчиняється на документах, що встановлюють заборгованість, або на правочинах, що передбачають звернення стягнення на майно на підставі виконавчих написів.

КМУ встановлює перелік документів відповідно до яких стягнення відбувається в безспірному порядку.

Нотаріус в Харкові відмовить в здійсненні виконавчого напису, якщо звернення стягнення відбувається виключно за рішенням суду.

Хочешь  получить  БЕСПЛАТНУЮ  консультацию?

Жми  СЮДА!

За вчиненням виконавчого напису можливо звернутися до нотаріуса в будь-якому населеному пункті, в тому числі і у Харкові, навіть якщо ані боржник, ані стягувач у Харкові не проживають.

Для започаткування процесу здійснення виконавчого напису стягувач повинен подати відповідну заяву до нотаріуса.

Для вчинення виконавчого напису подані документи повинні відповідати наступним вимогам:

  • підтверджувати безспірність заборгованості боржника перед стягувачем;
  • з дня виникнення права вимоги минуло не більше трьох років, а у відносинах між юридичними особами - не більше одного року.

Виконавчий напис нотаріуса – є альтернативою рішення суду про стягнення грошей або витребування майна. Вчинення виконавчого напису нотаріусом на боргових документах дозволяє уникнути стадії судового розгляду, і безпосередньо з виконавчим написом звертатися до державного виконавця за примусовим виконанням, оскільки стягнення за виконавчим написом провадиться в порядку, встановленому цивільним процесуальним законодавством для виконання судових рішень та Законом України "Про виконавче провадження".

Необхідно пам’ятати, що виконавчий напис, за яким стягувачем або боржником є фізична особа, може бути пред'явлений до примусового виконання протягом року з моменту його вчинення.